Hypotheekrente blijft stijgen

De hypotheekrente blijft stijgen. Afhankelijk van de looptijd van de hypotheek is het verschil met vijf maanden geleden inmiddels opgelopen tot meer dan 1%.

Stijgende hypotheekrente met 2 afbeeldingen van houten huizen
Nieuws
Datum: 30-03-2022

Naast de toenemende inflatie en de hoge energieprijzen is de Russische inval in Oekraïne een belangrijke oorzaak van de doorzettende rentestijging. De onzekerheid over de toekomst is door die oorlog flink toegenomen.

Roerige ontwikkeling

Dat vertaalt zich in een roerige renteontwikkeling op de kapitaalmarkt. Die gaat dan weer omhoog, dan weer omlaag. Maar over het gehele eerste kwartaal van 2022 is een duidelijke stijging te zien. Sterker nog, de kapitaalmarktrente staat al bijna het hele jaar in de plus, iets wat lang niet is gebeurd.

Staatsobligaties

Een andere belangrijke factor is de rol die de Europese Centrale Bank speelt. Die heeft onlangs bekend gemaakt dat ze minder staatsobligaties gaat opkopen en misschien zelfs de rente op termijn wel verhoogt. Ook dat drijft de kapitaalmarktrente op.

Vertraging

De kapitaalmarktrente is van belang voor de hypotheekrente. Die laatste volgt de eerste met enige vertraging. Door de geschetste ontwikkelingen hebben de meeste hypotheekverstrekkers hun tarieven in de afgelopen tijd verhoogd.

Geen reden voor paniek

Toch is er vooralsnog geen reden voor paniek. De hypotheekrente voor 25 of 30 jaar vast bedraagt momenteel gemiddeld nog altijd slechts 2%. Toch kan het verstandig zijn om nu in actie te komen. Dat geldt zeker als u uw hypotheek nog niet heeft overgesloten en niet het risico wilt lopen dat de rente nog verder stijgt.

Advies

Zit u in bovengenoemde situatie? Neem dan even contact met ons op, we adviseren u graag over de mogelijkheden die u heeft. Uiteraard bent u ook welkom als u een andere vraag heeft over een lopende of nieuwe hypotheek.

Heeft u een vraag of wilt u persoonlijk advies?

Heeft u naar aanleiding van informatie op deze pagina een vraag of wilt u persoonlijk advies? Vul dan het onderstaande reactieformulier in of neem contact met ons op. 

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.

Stel ons gerust uw vraag

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.