Blijft de hypotheekrente stijgen?

Het zal u niet zijn ontgaan. In de afgelopen twee maanden is de hypotheekrente met 0,5% gestegen. Maar betekent dit dat we echt aan het einde zijn van de steeds dalende rentepercentages?

Kleine afbeeldingen van huizen in een stijgende pijl geplaatst
Nieuws
Datum: 28-02-2022

Het eerlijke antwoord op die vraag is dat niemand het weet. De rentestijging zegt in economische zin namelijk iets over het verleden, niet over de toekomst. Nu lijkt die, zeker door de oorlog in Oekraïne, behoorlijk onzeker. Maar dat kan over een paar maanden weer anders zijn.

ECB-beleid

Ook het toekomstige beleid van de Europese Centrale Bank (ECB) is van groot belang voor de rente-ontwikkeling. Als de ECB de rente niet verhoogt en staatsobligaties blijft opkopen, kan de rente ook zomaar weer dalen.

Extreem laag

Ondanks de stijging is de hypotheekrente trouwens nog altijd extreem laag. Zelfs als u kiest voor 30 jaar vast, betaalt u minder dan 2%. Ter vergelijking: begin jaren ’80 van de vorige eeuw was de 5-jaarsrente hoger dan 13%!

Huizen niet goedkoper

Door de grote vraag en het beperkte aanbod blijven de huizenprijzen vooralsnog hoog. De stijging van de hypotheekrente lijkt daarin niets te veranderen. Volgens experts zal dat ook niet gebeuren zolang de rente niet richting de 5% gaat.

Meer informatie

Als u uw hypotheek nog niet heeft overgesloten, begrijpen we dat u dat nu zeker overweegt. Neem in dat geval gerust even contact met ons op, we adviseren u graag. Heeft u een andere vraag over een lopende of nieuwe hypotheek? Ook dan staan we u graag te woord.

Heeft u een vraag of wilt u persoonlijk advies?

Heeft u naar aanleiding van informatie op deze pagina een vraag of wilt u persoonlijk advies? Vul dan het onderstaande reactieformulier in of neem contact met ons op. 

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.

Stel ons gerust uw vraag

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.