Wat slikt u eigenlijk en is dat nog wel nodig?

De dokter heeft u jaren geleden een pilletje tegen hoge bloeddruk voorgeschreven. Of u had in het verleden last van slaapproblemen en slikt daar een ‘pammetje’ voor. Maar heeft u die medicijnen nu nog wel nodig? 

Verschillende medicijnen op een lepel

Waarom slik ik mijn medicijnen eigenlijk? Is het wel nodig om ze te blijven gebruiken? Deze vragen zouden we onszelf eigenlijk elk jaar moeten stellen. Want een medicijn dat u niet meer nodig heeft, kunt u beter laten staan. 

Verslaving 

De negatieve werking van een cholesterolremmer of aspirientje valt misschien mee. Maar sommige medicijnen werken verslavend. Denk bijvoorbeeld aan (zware) pijnstillers, zeker als er opiaten in zijn verwerkt. Of aan bepaalde angstremmers en slaapmiddelen. Hoe langer u die slikt, hoe groter de kans dat u een medicijnverslaving oploopt. 

Bijwerkingen 

Daarnaast hebben sommige medicijnen vervelende bijwerkingen. Hoe fijn zou het dan zijn als u ze niet meer hoeft te slikken! Of als u er minder van hoeft in te nemen. Ook dat kan namelijk de uitkomst zijn van uw onderzoek. 

Bespreek het met uw huisarts of apotheker 

Als u overweegt om één of meerdere medicijnen te laten staan, kunt u het beste een afspraak maken met uw huisarts of met de apotheker. Die kan u begeleiden bij de eventuele afbouw van uw medicijngebruik. Ga dus vooral niet zelf experimenteren, maar schakel altijd een professional in. En stop al helemaal niet zonder overleg! 

Heeft u een vraag of wilt u persoonlijk advies?

Heeft u naar aanleiding van informatie op deze pagina een vraag of wilt u persoonlijk advies? Vul dan het onderstaande reactieformulier in of neem contact met ons op. 

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.

Stel ons gerust uw vraag

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.