Wat doet u met uw vakantiegeld?

De meeste mensen die in loondienst zijn, krijgen eind mei hun vakantiegeld uitgekeerd. Weet u al hoe u het gaat besteden? Vorig jaar hebben veel Nederlanders hun zomervakantie overgeslagen of er minder aan uitgegeven. Daardoor is er aardig wat vakantiegeld naar spaarrekeningen gegaan.

bankbiljetten en munten van de euro

Of dat dit jaar weer gebeurt, is nog maar de vraag. Want hoewel we nog niet van corona af zijn, heeft dat in economisch opzicht vooralsnog niet dezelfde negatieve effecten als de economische crisis. Daarom durven velen weer meer geld uit te geven.

Bestemmingen
Traditioneel gebruiken Nederlanders vakantiegeld uiteraard vaak om hun zomervakantie mee te betalen. Twee andere veelgenoemde bestemmingen zijn sparen en investeren in huis en tuin. Maar u kunt het geld ook inzetten voor andere doeleinden.

Aflossen
Denk bijvoorbeeld aan het aflossen van schulden. Omdat de rente die u betaalt over een lening of rood staan veel hoger is dan de spaarrente, kan dit een zeer rendabel doel zijn. Datzelfde geldt voor het (extra) aflossen van uw hypotheek.

Verduurzamen
Als u overweegt om uw huis te verduurzamen, bijvoorbeeld door het (beter) te isoleren of door zonnepanelen te laten plaatsen, is uw vakantiegeld daar een prima middel voor. Treft u tenminste twee energiebesparende maatregelen? Dan komt u vaak in aanmerking voor een interessante subsidie.

Grote aankoop
Of gebruik uw vakantiegeld voor een grote aankoop. Misschien is uw televisie aan vervanging toe, wilt u de keuken verbouwen of bent u aan het sparen voor een andere auto. Uw vakantiegeld is dan een leuke aanvulling.

Jaarplanning
Om te bepalen hoe u uw vakantiegeld het beste kunt gebruiken, adviseert budgetinstituut Nibud om een jaarplanning te maken. Dat is een financieel overzicht waarin u snel kunt zien wat voor u duurdere en goedkoper maanden zijn. Uw vakantiegeld kan helpen om de duurdere maanden op te vangen. Met het handige excel-sjabloon plus stappenplan van het Nibud kunt u snel zo’n jaarplanning maken.

Meer informatie
Heeft u een vraag over dit artikel? Neem dan gerust even contact met ons op. We helpen u graag.

Heeft u een vraag of wilt u persoonlijk advies?

Heeft u naar aanleiding van informatie op deze pagina een vraag of wilt u persoonlijk advies? Vul dan het onderstaande reactieformulier in of neem contact met ons op. 

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.

Stel ons gerust uw vraag

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.