Veilig op weg in de winter

Het gebeurt nog maar zelden dat er in Nederland een dik pak sneeuw ligt. Toch kent onze winter vaak gure weersomstandigheden. Daarom is het verstandig om uw auto winterklaar te maken. Voor uw eigen veiligheid én die van anderen.

Autobanden in de sneeuw

Loop daarom deze checklist even door. Dan weet u zeker dat u deze winter goed voorbereid de weg op gaat!

Winterbanden of all weatherbanden
Ook zonder sneeuw en ijzel is het verstandig om in de winter niet met zomerbanden te rijden. Dat komt omdat het rubber van zomerbanden harder is, waardoor u bij lagere temperaturen minder grip heeft. Daarnaast voeren winterbanden en all weatherbanden vocht beter af dan zomerbanden. Daardoor ligt uw auto nog vaster op de weg als het nat is.

Winterbeurt
Veel pechgevallen in de winter kunnen worden voorkomen door de auto een winterbeurtje te geven. Tijdens een winterbeurt controleert de garage zaken die van belang zijn voor uw veiligheid (zoals het profiel van uw banden en de verlichting), zaken die u rijdende houden (zoals de kwaliteit van uw accu en de niveau’s van olie en koelvloeistof) én zaken ten behoeve van uw comfort (verwarming, airco). Over het algemeen kost die controle slechts een paar tientje. Dat is uiteraard exclusief eventuele reparaties.

Sterretje
Heeft u een sterretje in uw voorruit? Laat het repareren. Hoe kouder het is, hoe groter de kans dat uw ruit scheurt.

Slippen
In de winter is de kans dat u in de slip raakt groter dan in de zomer. Dat u kunt voor een belangrijk deel voorkomen door niet te fel op te trekken, rustig te rijden, bochten iets langzamer te nemen en door te remmen op uw motor (terugschakelen).

Mocht u toch in de slip raken, blijf dan kalm en doe het volgende:

  • blijf rustig sturen, probeer niet te overcompenseren;
  • rem niet abrupt en hard, maar heel voorzichtig;
  • als de auto niet uit de slip raakt, trap dan de koppeling in en probeer de in de gewenste richting te sturen.

Check uw verzekeringen
Tot slot: controleer ook uw autoverzekeringen weer even. Heeft u bijvoorbeeld een pechhulpverzekering zodat u, als u langs de kant komt te staan, snel geholpen wordt? En voldoet uw huidige autoverzekering nog wel aan uw wensen en eisen? Vraag ons gerust om advies, wij helpen u graag.

Heeft u een vraag of wilt u persoonlijk advies?

Heeft u naar aanleiding van informatie op deze pagina een vraag of wilt u persoonlijk advies? Vul dan het onderstaande reactieformulier in of neem contact met ons op. 

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.

Stel ons gerust uw vraag

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.