Veilig op vakantie met camper en caravan

Ruim 11% van de Nederlandse huishoudens heeft een camper of een caravan. Dat is één op de negen gezinnen! Bent u ook een trotse eigenaar van één van die 600.000 campers en caravans? Lees dan onze tips voor een veilige vakantie met uw ‘huis op wielen’. 

Caravan

Of we nu de grens over gaan of niet, in de zomer zijn er weer veel campers en caravans op de weg. Voor een weekendje weg, een paar weken camping of al reizend van het ene naar het andere mooie plekje.  

Bandenspanning 

Dat doet u natuurlijk zo veilig mogelijk. Controleer daarom altijd voor vertrek de bandenspanning. Die moet meestal hoger zijn dan die van uw auto. Dat geldt zeker als uw camper of caravan beladen is. In het instructieboekje vindt u de geadviseerde bandenspanning terug. 

Tegenstrijdigheid 

Bij campers kan dat tot tegenstrijdigheid leiden als het voertuig op banden staat die eigenlijk voor bedrijfswagens zijn bedoeld. De fabrikant van de op- of ombouw kan dan een hogere bandenspanning adviseren dan de band aankan. Vraag in dat geval uw garage om advies. 

Gasinstallatie 

Als u een gasinstallatie aan boord heeft, is het verstandig om deze elke twee jaar te laten controleren op eventuele lekkage. Verder verdient het de aanbeveling om de zwarte gasslang elke twee jaar te vervangen en de oranje elke vier jaar. Ook moet u af en toe een nieuwe drukregelaar kopen. Afhankelijk van het merk en het gebruik is dit eens in de vijf tot tien jaar. 

Kogeldruk 

Als u er met de caravan op uit gaat, is het voor uw veiligheid en comfort belangrijk dat de kogeldruk op de trekhaak niet te hoog is. De fabrikant van de caravan, auto en trekhaak vermelden de maximale kogeldruk in hun handleidingen. De kogeldruk kunt u meten met een speciale meter, maar ook met een gewone weegschaal. Hoe u dat doet, ziet u in deze video

Camper en verzekering 

Uw camper moet u, net als uw auto, verplicht verzekeren voor de wettelijke aansprakelijkheid. Maar de kans is groot dat u meer zekerheid wilt en dus kiest voor een beperkte of volledige cascoverzekering. Houd er wel rekening mee dat daarmee alleen de camper zelf is verzekerd; voor de inboedel moet u de polis uitbreiden met een extra schadeverzekering. 

Caravan en autoverzekering 

Voor caravans werkt het anders. Zo maakt het uit of de caravan aan de auto is bevestigd of niet. Zolang uw caravan achter uw auto hangt, is deze voor de wettelijke aansprakelijkheid verzekerd op uw autopolis. Maar let op: ook als u een all risk autoverzekering heeft, is de caravan alleen WA verzekerd!  

Aparte caravanverzekering 

Wilt u eventuele schade aan uw caravan als gevolg van noodweer, inbraak of uw eigen schuld verzekeren? Dan moet u een aparte caravanverzekering afsluiten. Ook deze kunt u uitbreiden met een inboedeldekking. Voor caravanverzekeringen geldt dat er grote verschillen zijn in de dekkingen. Vraag ons dan om advies. 

Meer informatie 

Heeft u hulp nodig bij het vinden van de camper- of caravanverzekering die het beste bij u past? Wij helpen u graag de mogelijkheden op een rij te zetten. Neem gerust contact met ons op. 

Heeft u een vraag of wilt u persoonlijk advies?

Heeft u naar aanleiding van informatie op deze pagina een vraag of wilt u persoonlijk advies? Vul dan het onderstaande reactieformulier in of neem contact met ons op. 

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.

Stel ons gerust uw vraag

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.