Vakantie: we mogen weer, maar let wel op!

Met de stapsgewijze versoepeling en de uiteindelijke afschaffing van de coronabeperkingen, is ook een onbekommerde vakantie een stuk dichterbij gekomen. Maar niet alles is precies zoals het was en dat geldt zeker als u over de grens op reis gaat. Wij hebben de belangrijkste aandachtspunten voor u op een rij gezet.

Een vrouw voelt zich vrij en danst met open armen op een vakantie in Europa

Ongeveer vier op de vijf Nederlanders wil dit jaar op vakantie. Veel van hen blijven in Europa en houden bij het maken van hun vakantieplannen rekening met corona. Dat blijkt uit een onderzoek dat de ANWB begin dit jaar heeft gehouden.

Kleurcode

De afgelopen jaren bepaalde de pandemie het reisadvies en dus de kleurcode van een land. Deze codes worden dagelijks bijgehouden door het ministerie van Buitenlandse Zaken. Sinds februari 2022 kijkt de overheid weer naar de volledige veiligheidssituatie in een land. Oranje of rood kan duiden op besmettingsgevaar, maar bijvoorbeeld ook op gevaarlijke situaties door andere oorzaken, zoals bijvoorbeeld oorlog.

Landen die het ministerie van Buitenlandse Zaken net zo veilig vindt als Nederland, krijgen kleurcode groen. Maar een gebied dat van Nederland de kleurcode ‘groen’ heeft gekregen, kan nog steeds eigen coronaregels hebben. Zo kunnen er bijvoorbeeld voorwaarden zijn om naar het land te mogen komen.

Coronapaspoort

De coronaregels kunnen over de grens dus anders zijn dan in Nederland. Controleer ze daarom ruim voor uw vertrek op deze website. Binnen de Europese Unie is het altijd verstandig en vaak zelfs verplicht om een geldig Digitaal Corona Certificaat – ook wel coronapaspoort genoemd – mee te nemen. Meer hierover leest u op deze en deze webpagina.

Reisverzekering

Uiteraard sluit u ook een reisverzekering af of kunt u terugvallen op de dekking van uw doorlopende reisverzekering. Houd er wel rekening mee dat de voorwaarden vaak niet meer hetzelfde zijn als in de tijd voor de pandemie. Meer hierover leest u in dit artikel van ons magazine.

Heeft u een vraag of wilt u persoonlijk advies?

Heeft u naar aanleiding van informatie op deze pagina een vraag of wilt u persoonlijk advies? Vul dan het onderstaande reactieformulier in of neem contact met ons op. 

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.

Stel ons gerust uw vraag

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.