Vakantie in het buitenland? Hier moet u op letten!

De overheid verandert de kleurcode van steeds meer landen naar geel omdat daar relatief weinig corona-besmettingen zijn. De kans op een buitenlandse vakantie neemt daarmee van week tot week toe! Toch zijn er nog wel wat zaken waarop u moet letten als u van plan bent over de grens op vakantie te gaan. 

Gezin op vakantie

Allereerst heeft elk land zijn eigen regels. Nederland mag het verantwoord vinden dat u ergens naar toegaat, maar dat betekent niet dat u er welkom bent! Ook het kan zijn dat u in quarantaine moet. Een negatieve test, een vaccinatiebewijs of een ‘coronapaspoort’ is in veel gevallen verplicht. 

De reiswijzer van de ANWB geeft een actueel overzicht van de status van veel Europese landen. Op de website van de Rijksoverheid ziet u in één oogopslag naar welke landen u verantwoord kunt afreizen. En op deze Engelstalige website vindt u informatie over de maatregelen van landen wereldwijd.

Reisverzekering 

In landen met kleurcode geel biedt uw reisverzekering gelukkig dekking voor alles waarvoor u vroeger ook verzekerd was. Blijf wel voorzichtig, ook daar zijn coronabesmettingen en dus veiligheids- of gezondheidsrisico’s zijn. Raakt u besmet, neem dan zo snel mogelijk contact op met de alarmcentrale.

De ervaring van het afgelopen jaar leert dat situaties snel kunnen veranderen. Als het aantal besmettingen weer toeneemt, bestaat de kans dat de Nederlandse overheid de kleurcode verandert naar oranje. Als dat gebeurt, moet u het land zo snel mogelijk verlaten. Doet u dit niet, dan kan dit gevolgen hebben voor de dekking van uw reisverzekering.

In landen met kleurcode oranje of rood bieden de meeste reisverzekeraars geen dekking voor schade als gevolg van corona. Datzelfde geldt als u een reis heeft geboekt naar een geel gebied waarvan de status voor uw vertrek verandert in oranje of rood. Neem in dat geval contact op met uw reisorganisatie om een oplossing te zoeken.

Annuleringsverzekering 

Voor zover bekend biedt geen enkele verzekeringsmaatschappij een annuleringsverzekering aan die uitkeert wanneer er corona uitbreekt op uw reisbestemming. Dat geldt meestal niet als u zelf vlak voor de vakantie positief test. In dat geval dekt uw annuleringsverzekering de kosten vaak wel.

Meer informatie 

Heeft u een vraag over dit artikel of wilt u meer weten over de dekking van uw (doorlopende) reisverzekering? Neem dan gerust even contact met ons op. Voor de reisadviezen van de overheid kijkt u op Wijsopreis.nl

Heeft u een vraag of wilt u persoonlijk advies?

Heeft u naar aanleiding van informatie op deze pagina een vraag of wilt u persoonlijk advies? Vul dan het onderstaande reactieformulier in of neem contact met ons op. 

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.

Stel ons gerust uw vraag

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.