Gezond leven = meer weerstand opbouwen

Met de pandemie vers in het geheugen zijn de meesten van ons het er wel over eens: door gezonder te leven hebben we meer weerstand én zijn we sneller weer fit, mochten we toch ziek worden. Maar het is vaak lastig om oude patronen te doorbreken. 

Twee dames wandelen in stadspark

Mensen zijn namelijk gewoontedieren. Daardoor is het veranderen van gedrag één van de moeilijkste dingen die er zijn. Zo zijn rokers in ongeveer drie dagen niet meer lichamelijk verslaafd aan hun sigaretje. Maar het bijbehorende gedrag afleren kan maanden, jaren of zelfs een leven lang duren. 

Ombuigen 

Grote vraag is dus hoe u gezonde gewoontes in uw leven kunt opnemen en de ongezonde juist kunt ombuigen. Daar is geen formule voor, iedereen is anders. Toch zijn er wel enkele trucs die voor de meeste mensen werken. Wij zetten de belangrijkste voor u op een rij. 

1. Ga wandelen of fietsen 
Veel Nederlanders bewegen niet genoeg. Terwijl een half uur matige inspanning per dag al voldoende is om veel gezonder te worden! Stap dus niet in de auto om nog even snel dat boodschapje te doen, maar ga lopend of op de fiets naar de winkel. Gebruik uw middagpauze om een lekkere wandeling te maken. Niet alleen goed voor uw lichaam, ook voor uw geest! 

2. Geen patat maar groentencurry 
Mensen zijn meesters in het zichzelf voor de gek houden. Zegt u wel eens dat u geen tijd heeft om te koken om vervolgens naar de snackbar te gaan? Wees eens eerlijk, hoeveel tijd kost dat? Terwijl er tientallen recepten zijn die u binnen een half uur op tafel zet. Deze snelle groentencurry, bijvoorbeeld.  

3. Vervang een ongezonde gewoonte door een gezonde 
Na een inspannende werkdag ploft u op de bank met als beloning een zak chips en een biertje of glas wijn. Dat mag best, maar niet elke dag. Wel belangrijk: u moet de beloning in stand houden. Maar dat kan natuurlijk ook een glas vers sap zijn met een handje noten of een toastje makreel. Echt veel gezonder! 

Meer inspiratie 

De lijst met dingen die u kunt doen om fitter en gezonder te worden, is natuurlijk vele malen langer. Zoekt u meer inspiratie? De overheid heeft een speciaal webportal gemaakt waar u eens kunt grasduinen naar manieren die bij u passen. We wensen u veel succes! 

Heeft u een vraag of wilt u persoonlijk advies?

Heeft u naar aanleiding van informatie op deze pagina een vraag of wilt u persoonlijk advies? Vul dan het onderstaande reactieformulier in of neem contact met ons op. 

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.

Stel ons gerust uw vraag

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.