Auto-inbraak: wat is wel en niet verzekerd?

Hoewel het aantal inbraken in auto’s afneemt, gebeurde dit in 2020 toch nog zo’n 45.000 keer. Dat betekent dat er dagelijks in meer dan 120 auto’s wordt ingebroken! Maar wat is er eigenlijk verzekerd in zo’n geval?

een inbreker bij een auto

Om met de schade aan de auto zelf te beginnen: die wordt gedekt door uw autoverzekering als u een cascodekking (WA Plus) of een allriskverzekering heeft. Ook door de fabriek ingebouwde apparatuur zoals navigatie en airbags vallen onder de dekking. Heeft u zelf een dure stereo-installatie of een navigatiesysteem gekocht, dan kunt u daarvoor een aanvullende verzekering afsluiten.

Aangifte
De meeste verzekeraars accepteren een claim alleen als er zichtbare braakschade is. Verder eisen zij dat u aangifte doet bij de politie. Heeft u alleen een WA-autoverzekering? Dan draait u zelf voor de schade op.

Andere spullen
Losse spullen in de auto vallen niet onder uw autoverzekering. In sommige gevallen kunt u aanspraak doen op uw inboedelverzekering met buitenshuisdekking. Deze heeft echter een beperkte dekking.

Heeft u een kostbaarhedenverzekering? Dan biedt deze wellicht mogelijkheden. En als u op vakantie bent, kunt u misschien een beroep doen op uw reisverzekering. U moet dan wel kunnen aantonen dat u tenminste één overnachting heeft geboekt.

Ook als u gebruik wilt maken van bovengenoemde verzekeringen moet u aangifte doen en moet er zichtbare braakschade zijn. Verder mogen uw spullen niet in het zicht hebben gelegen.

Probleem
Veel auto’s hebben een sleutel met een elektronische afstandsbediening. Die zendt een signaal uit waarmee de sloten worden geopend. Steeds meer inbrekers hebben speciale decoders, die ook zo’n signaal uitzenden. Daarmee kunnen zij auto’s eenvoudig openen zonder braakschade te veroorzaken.

Ook in dat geval bent u buiten uw schuld om slachtoffer van criminelen. Het probleem is dat er in de verzekeringsvoorwaarden zwart op wit staat dat er braakschade moet zijn. De verzekeraar zal daardoor waarschijnlijk niet uitkeren en zelfs klachteninstituut Kifid kan daar niets aan doen.

Paar minuten
Totdat er andere polisvoorwaarden komen, is het dus verstandig om kostbare spullen niet onbeheerd in de auto te laten. Vaak heeft een inbreker met een decoder aan een paar minuten genoeg om ze te stelen. Neem kostbare spullen daarom bij voorkeur mee als u de auto verlaat.

Meer informatie
Heeft u vragen over dit bericht of over de voorwaarden van uw verzekeringen? Neem dan gerust contact met ons op. We helpen u graag verder.

Heeft u een vraag of wilt u persoonlijk advies?

Heeft u naar aanleiding van informatie op deze pagina een vraag of wilt u persoonlijk advies? Vul dan het onderstaande reactieformulier in of neem contact met ons op. 

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.

Stel ons gerust uw vraag

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.