Alarmsysteem: voordelen, maar ook nadelen

Het aantal inbraken in Nederland neemt af. Dat komt onder andere omdat we steeds beter zijn in preventie. Daarnaast heeft een groeiend aantal huizen een alarminstallatie. Dat heeft voordelen, maar ook nadelen.

Code wordt ingedrukt op alarminstallatie

Criminelen zullen niet zo snel inbreken in een huis met een alarminstallatie. Zeker als deze ook over camerabewaking beschikt. Laat daarom aan de buitenkant goed zien dat uw huis beveiligd is. Vaak krijgt u van de leverancier of de installateur speciale stickers die u bijvoorbeeld op uw ramen kunt plakken.

Een moderne alarminstallatie detecteert daarnaast ook brand en koolmonoxide. Dat is een veilige gedachte, zeker als u ligt te slapen!

Ook nadelen
Een alarmsysteem kan ook nadelen hebben. Zelfs de leveranciers zijn daar eerlijk over. Zeker draadloze systemen, die kunnen namelijk spontaan afgaan. Als dat gebeurt, schrik je natuurlijk enorm. Niet alleen vanwege het kabaal van de sirene, ook omdat er mogelijk een dief in huis is! En hoewel een alarminstallatie voor de meeste mensen gemoedsrust brengt, werkt het bij sommigen precies andersom: zij worden juist onrustig en verwachten op elk moment inbrekers.

Verzekeringspremie
Als u een gecertificeerde alarminstallatie heeft, bieden sommige verzekeraars u een korting aan op de premie van uw inboedelverzekering. Toch is het niet per se verstandig om deze te accepteren. Als u namelijk vergeet om de installatie te activeren en er wordt ingebroken, kan de verzekeraar weigeren de schade te betalen. Daarom is het soms slimmer om zo’n korting te laten lopen.

Meer inbraakpreventie
Naast een alarmsysteem is het verstandig om ook andere preventieve maatregelen te nemen. Vaak hangen die samen met gedrag. Doe bijvoorbeeld de deur op slot als u weggaat, zelfs al is dat maar even. Ook als u naar boven gaat en geen zicht heeft op de deur is het raadzaam om benedendeuren op slot te draaien. Sluit ook alle ramen goed af.

Goed hang- en sluitwerk
Monteer goed hang- en sluitwerk op uw ramen en deuren. Het liefste kiest u voor materialen met het Politiekeurmerk Veilig Wonen. Deze hebben een hoge kwaliteit, waardoor het voor inbrekers lastiger is om de deur of het raam open te krijgen. Meer informatie over het keurmerk vind u hier.

Meer informatie
Heeft u een vraag over dit artikel of over de dekking van uw inboedelverzekering? Neem dan gerust contact met ons op. We helpen u graag verder.

Heeft u een vraag of wilt u persoonlijk advies?

Heeft u naar aanleiding van informatie op deze pagina een vraag of wilt u persoonlijk advies? Vul dan het onderstaande reactieformulier in of neem contact met ons op. 

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.

Stel ons gerust uw vraag

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.